Olen aina ollut jäätelön suurkuluttaja. Jo kouluikäisenä yritin tehdä jäätelöä myös itse, mutta pakastearkussa kivikovaksi ja jäiseksi kovettunut tuotos jäi pitkäksi aikaa yritykseksi, joka ei rohkaissut jatkokokeiluihin.

Muutamia vuosia sitten tartuin haasteeseen uudelleen. Perehdyin jäätelön tekemisen nikseihin ja tekniikoihin kokeillen erilaisia reseptejä ja työmenetelmiä. Käsin vatkatut jäätelöni kehittyivät pikku hiljaa, sekä maussa että rakenteessa. Jäätelöerän tekemiseen hurahti aina viikonloppu. Seoksen kypsytys ja sen jälkeen pakastus tunnin välein toistuvine vatkauksineen vaati aikaa ja kärsivällisyyttä. Mutta erinomaisen jäätelön tekeminen ilman jäätelökonetta on mahdollista.

Carpigianin Gelatoyliopiston kurssilla syksyllä 2015 suomalais-italialainen yhteistyö sujui mainiosti.

Uusi aika koitti, kun sain lapsiltani lahjaksi ensimmäisen jäätelökoneeni. Prosessi nopeutui huomattavasti ja jäätelöä riitti oman kulutuksen lisäksi myös ystäville ja sukulaisille. Seuraavana vaiheena välineistö kehittyi edelleen ja hankin Italiasta pienen, kompressorilla varustetun jäätelökoneen.

Halu oppia jäätelön teosta mahdollisimman paljon, vei minut viimein Italian Bolognaan, Carpigianin Gelatoyliopiston kursseille. Kansainvälisillä kursseilla tutustuin toisiin ”jäätelöhulluihin” ympäri maailmaa, monipuoliseen kirjoon eritaustaisia ihmisiä. Opin gelaton teon periaatteet ja perusteet sekä jatkokurssien myötä lisää reseptien tasapainotuksesta sekä erikoisjäätelöiden teosta.

Aika oli kypsä seuraavan askeleen ottamiseen. Nyt pienen jäätelötehtaani nurkassa seisoo jämäkästi reippaan kokoinen  jäätelökone, joka on saanut nimekseen Old Bob. Tuotantotila löytyi pitkän haeskelun jälkeen Uudeskaupungista, Makuvakka Osuuskunnan tiloista. Avuliaiden uusikaupunkilaisten ansiosta tuotantotila tuli nopeasti toimintavalmiiksi. Reseptien ahkeran testauksen jälkeen ensimmäiset erät lähtevät myyntiin joulun alla 2017.

Tiloja hain erityisesti Vakka-Suomen suunnalta, vanhan postitien vaikutuspiiristä. Siitä muotoutui myös yrityksen nimi. Koska omaa myymälää ei ole, Postitien Jäätelö paketoi tuotteensa ja kuljettaa ne mahdollisimman tuoreeltaan lähialueille asiakkaiden ulottuville. Ehkäpä se ”postitoimistokin” jossain vaiheessa löytyy.

Terveisin Tiina Myllymäki, gelaton tekijä