Makuja ja inspiraatiota

Pieni jäätelöpuoti Turun Suikkilassa

Pitkään hautunut haave oman gelaterian avaamisesta otti heinäkuun alussa askeleita eteenpäin. Touko- ja kesäkuun ahkeran remontoinnin jälkeen Postitien Jäätelön pieni jäätelöpuoti avasi ovensa Turussa Suikkilan kauppakeskuksessa, osoitteessa Kustavintie 4. Pienessä pöytävitriinissä on tarjolla vaihteleva valikoima eri jäätelömakuja. Lisäksi löytyy purkkeja kotiin vietäväksi.

Heinäkuussa puoti on ollut auki torstaisin ja perjantaisin klo 13 – 19.30 ja lauantaisin klo 13 – 18. Välillä on puodin ovet avattu muulloinkin. Näistä aukioloista tiedotamme facebook -sivuilla.

Heinäkuussa puodin tiskin takana on häärinyt aurinkoinen Anni. Annin opinnot Brittein saarilla kuitenkin kutsuvat ja elokuussa aukioloajat muotoutuvat uudelleen. Niistä kerromme myöhemmin.

Anni on vastannut puodin hoidosta heinäkuussa.

Jäätelöbuffet juhliin ja tapahtumiin

Kevyt jäätelöbuffet järjestyy kätevästi termolaatikon ja kylmäelementtien avulla. Jäätelö pysyy näin tarjoiltavana helposti muutaman tunnin ajan. Buffettiin mahtuu 3 x 3-5 kg jäätelöä, josta riittää hyvän kokoisia annoksia 60-100 henkilölle.

Jäätelöbuffet sopii monenlaisiin tilaisuuksiin ja jäätelömaut ovat valittavissa toiveiden mukaan. Mukana tuodaan tarvittaessa kipot ja lusikat. Ota yhteyttä ja kysy lisää tästä tarjoilumahdolliuudesta.

Maistuvat makuparit duojäätelöissä

Lakritsi ja hasselpähkinä ovat saapuneet Postitien Jäätelön makumaailmaan. Ne on jäätelöpurkeissa yhdistetty kuitenkin vanhoihin tuttuihin: lakritsijäätelö on saanut seurakseen miedosti raikkaan sitruunan ja hasselpähkinä suklaan.

Kahden maun yhdistämisen tekniikkaa piti mietiskellä jonkin aikaa. Lopulta ratkaisu olikin melko simppeli. Aluksi valmistetaan jäätelön sydämeksi tuleva maku. Se siirretään pikapakastuksen jälkeen pakastimeen odottelemaan siksi aikaa kun toinen maku valmistetaan. Pikareihin annostellaan aluksi perusmakua. Sitten pyöräytetään pallo pakastimesta otettua toista makua ja lisätään se pikariin. Tämän jälkeen täytetään pikari täyteen perusmaulla. Kaikki tämä tietenkin purkki kerrallaan käsityönä.

 

Gelatoa vapun jälkiruokapöytään

Vappu on iloinen juhla kesän kynnyksellä ja sää voikin kesäkelien tapaan vaihdella liki helteestä lumisateeseen. Yhtäkaikki moni kesäinen juttu alkaa vappuna. Huvipuistot availevat oviaan, kesäkahvilat avautuvat ja tietysti jäätelökesä alkaa.

Vapun jälkiruokabuffetiin sopiikin hyvin jäätelö. Katapa pöytään pari purkillista jäätelöä, peltitölkkiin tai kukkaruukkuun. Siitä voi kukin annostella itse jälkiruokasatsinsa. Purkkiin voi laittaan viilentäjäksi ohuen ja taipuisan, itse tehdyn ”kylmäkallen”. Kostuta sieniliina, laita se pakastuspussiin (esim. litran minigrip-pussi) ja sitten pakastimeen. Ennen jäätelön tarjolle laittoa vuoraa sillä purkki. Jäätelö pysynee näin hieman pidemmän aikaa kylmänä.

Aurinkoista vappua!

t. Tiina

Vihreää kevääseen: matchajäätelö

Matcha on erityislaatuinen vihreä tee. Sen alkuperä on Japanissa, jossa sitä käytetään mm. perinteisissä teeseremonioissa. Matchan viljelyssä olennaista on kasvin lehtien suojaaminen auringonvalolta. Se tekee teestä makeampaa. Lehtien kuivaus ja jauhaminen sadonkorjuun jälkeen on tärkeä osa monivaiheista, perinteistä matchan valmistusta. Matcha jauhetaan hyvin hienoksi, vaaleanvihreäksi jauheeksi, joka sekoitetaan kuumaan veteen. Teehen käytetään siis itse teelehdet. Tästä syystä esimerkiksi matchan kofeiinipitoisuus on suurempi kuin tavanomaisen, uutetun teen.

Matchajäätelöä on meillä Suomessa harvemmin tarjolla, mutta Aasian maissa se on jäätelömakuna hyvin suosittu. Matchan maku ei välttämättä heti miellytä. Se on maanläheinen ja ehkä hiukan ruohomainen. Maku vaatinee usealta totuttelua. Tämä on ehdottomasti omien suosikkimakujeni joukossa, mutta muun perheeni keskuudessa se ei ole vielä noussut suureksi hitiksi. 🙂

Tässä siis jäätelö ennakkoluulottomille kokeilijoille. Maistajat, kertokaapa mitä tykkäsitte?

t. Tiina

Kahvi maistuu maaliskuun jäätelössä

Maaliskuun 8. päivänä vietetään kansainvälistä naistenpäivää. Postitien Jäätelö juhlistaa päivää maustamalla jäätelön Peru Café Femenino -kahvilla. Kahvi on täysin naisten tuottamaa ja Mokkapuun kahvipaahtimossa sen myös paahtaa nainen. Café Femeninoa kuvaillaan hurmaavan pehmeäksi mutta sielukkaaksi. Toivottavasti tämä pehmeys ja sielukkuus välittyy myös sametinpehmeän gelaton kautta. Jonka valmistaa nainen. 🙂

Sydämellisiä terveisiä Italiasta

Helmikuun toinen maku on, ystävänpäivän kunniaksi, amarenakirsikkahillolla maustettu vaniljajäätelö. Jäätelön ja hillon lisäksi purkkiin on siroteltu pieniä kookosmaitosuklaasydämiä.

Amarenakirsikat ovat Bolognan ja Modenan seudulla kasvavia villikirsikoita. Niistä tehty makea hillo oli ensimmäinen tuote nykyään erityisesti gelato-, ravintola- ja leivontatuotteisiin erikoistuneella Fabbrin perheyrityksellä. Amarenagelato on oma suosikkini italialaisissa gelaterioissa ja sen vuoksi halusin ottaa tämän maun myös omaan valikoimaani. Sen maku on tulvillaan lämmintä aromia, joka saa hyvälle mielelle.

Mokkapuun kookosmaitosydämet täydentävät ystävänpäivän paketin. Kuinka ihanaa onkaan, että läheltä saa pienissä erissä valmistettua, tuoretta suklaata!

Vietetään hunajaista helmikuuta

Tämän postauksen voisi aloittaa klassisin sanoin ”Jo muinaiset roomalaiset…”. Sillä gelaton historia alkaa parin tuhannen vuoden takaa muinaisen Rooman ajoilta, jolloin vuoristoista tuotua lunta ja jäätä makeutettiin hunajalla ja nautittiin ylhäisten piireissä kesäajan viilentävänä herkkuna.

Helmikuuta vietetään Postitien Jäätelön konttorilla hunajaisissa merkeissä. Jäätelöä maustetaan Nuutilan mehiläistarhojen tuottamalla hunajalla. Mehiläiset ahkeroivat Kalannissa usealla marjatarhalla, edistävät pölytyksellään marjasatojen laatua ja määrää ja tuottavat siinä sivussa aromikasta hunajaa. Hienoisesti hunajan makuisen jäätelön seuraksi sopii mainiosti Meritalon kivetön lakkahillo. Marjajaloste Meritalon tuotteet valmistetaan Perniössä kotimaisista raaka-aineista.

Hunaja on makeuttajana tehokkaampi kuin tavallinen sokeri. Lisäksi sillä on hyvä jäätymisenesto-ominaisuus. Sokerin määrää jäätelössä pystyy hunajan käytöllä hieman vähentämään, mikä vähentää myös energiasisältöä.

Hunajajäätelössä on siis mukana marjojen viime kesän kukintaa ja satoa. Tuokoon se aurinkoista makua ja piristystä nyt näemmä kylmäksi heittäytyvän talven keskelle.

Lakan ja hunajan maut sopivat hyvin yhteen. Makua on kuvattu jopa koukuttavaksi!

Joululahjavalvojaisten suosikkijuoma

Jäikö lahjojen paketoiminen viime tinkaan? Niin minullakin. Me yökyöpelit tontut saamme varmasti lisäpotkua ja hyvää mieltä tästä kinuskilla ja piparkakkujäätelöllä maustetusta maitokahvista.

Annostele pitkän lasin pohjalle kinuskikastiketta. Maun mukaan. Kaada päälle kuuma maito ja tujaus vahvaa kahvia. Kaapaise päälle pallo piparkakkujäätelöä ja koristele vielä vaikka piparimuruilla. Sekoittele ja nauti lämpimänä.

Rauhallista Joulua!

toivottaa Tiina

 

Pitkään jalostettu suklaajäätelö

Suklaagelaton aineksiin kuuluvat maidon, kerman ja sokerin lisäksi oleellisena osana kaakaojauhe ja suklaa. Monesti suklaajäätelössä käytetään ainoastaan kaakaojauhetta. Oikea suklaa kuitenkin rikastuttaa makua ja tekee jäätelöstä aidon suklaajäätelön.

Sulaagelatoreseptin kehittelyn aloitin ensimmäisten joukossa. Kaakaojauheen ja suklaan määrä, seossuhde sekä laatu vaikuttavat paljon lopputulokseen. Sukulaisten ja ystävien testiryhmät saivat varmasti loppusyksyn aikana kyllikseen suklaajäätelöistä, mutta lopulta voittajalaatu löytyi. Tämän jäätelön suklaa tulee Kustavista Mokkapuun luomukahvipaahtimosta ja -suklaapajasta. Suklaana on käytetty kahta eri laatua täyteläistä tummaa suklaata.

Jouluksi ehdin tekemään vain yhden erän tätä jäätelöä, joten REKO-myyntiin sitä ei vielä riittänyt. Vuodenvaihteen jälkeen sitä kuitenkin tulee saataville.